Cine este...
Murray N Rothbard
de David Gordon
Rothbard a îmbinat teoria economică austriacă cu un angajament ferm față de libertatea individuală. Sinteza sa asupra temelor individualiștilor americani din secolul al XIX-lea și a teoriilor economice austriece este unică. Rezultatul a fost o nouă filozofie politică. Rothbard, cu remarcabilul său intelect, s-a dedicat timp de 45 de ani dezvoltării și promovării stilului sau de liberalism. Ca urmare, a devenit un mare intelectual public american.
Murray Rothbard s-a născut pe 2 martie 1926, fiu al lui David și Rae Rothbard. A fost un elev eminent înca din copilarie; activitatea sa academică la Universitatea Columbia, unde a excelat în matematică și economie, a fost strălucitoare. În departamentul de economie de la Columbia, Rothbard a descoperit argumentele împotriva masurile populare de control al prețurilor și chiriilor. Aceste argumente l-au atras in mod special.
Aprofundându-și cunoștințele despre economia laissez-faire s-a confruntat cu o dilemă. Argumentele privind furnizarea serviciilor și bunurilor pe piață sunt generale. În consecință, nu ar trebui ca protecția și apărarea să fie oferite pe piață, mai degrabă decât de un monopol absolut? Rothbard a realizat că are de ales: fie abandonează filozofia laissez-faire, fie îmbrățișează ordinea individualistă. Decizia a venit in iarna anului 1949 și a fost una firească.
A început un proiect de redactare a unui manual explicativ pentru Human Action într-o manieră potrivită studentilor; un capitol-mostră despre bani și credit a obținut aprobarea lui Mises. Odată cu continuarea lucrării sale, Rothbard a transformat proiectul. Rezultatul, Man. Economy, and State (1962) a devenit un tratat fundamental al teoriei economice austriece.
Rothbard a fost total de acord cu efortul lui Mises de a deduce întreaga teorie economica din axioma actiunii umane, combinată cu câteva postulate subsidiare. Mai explicit decât Mises, a desăvârșit deducția; și astfel a contribuit la inovațiile teoretice majore în domeniul praxologiei. A demonstrat că argumentul imposibilității calculului în socialism nu se aplica numai unei economii de stat, ci și unei firme private ce controleaza întreaga economie. Nici aceasta nu poate calcula economic.
A integrat, de asemenea, teoria despre rentă a lui Frank Fetter în teoria austriacă a capitalului; și a demonstrat că pe piața liberă nu putem vorbi de existența prețurilor de monopol. În plus, a oferit o critică devastatoare a teoriilor economice keynesiene și a anticipat în mare măsură revoluția “anticipărilor raționale" pentru care Robert Lucas a cîștigat mai tarziu premiul Nobel.
Rothbard a acordat o atenție specială teoriei monetare. El a accentuat beneficiile etalonul-aur clasic și a sprijinit activitatea bancară cu un coeficient de rezerve de 100%. Acest sistem, susținea el, previne expansiunea creditului, care, conform teoriei austriece a ciclului afacerilor dezvoltată de către Mises și Friedrich Hayek, conduce în mod inevitabil la depresiune. Și-a concretizat viziunile pentru publicul larg în pamfletul, adesea republicat, What Has Government Done to Our Money? (1964), și a scris un manual numit The Mystery of Banking (1983).
Rothbard a arătat contribuția pe care teoria austriacă o poate aduce la explicarea istoriei economice în America’s Great Depression (1963). Departe de a fi o dovadă a eșecurilor capitalismului necontrolat, crahul din 1929 ilustrează mai degrabă pericolele care decurg din amestecul guvernului în economie. Colapsul economic a venit ca o corecție necesară a boom-ului artificial indus de banca centrală prin expansiune monetara în anii '20. Încercările guvernului de “a vindeca urmările” doar au agravat situația. Pentru Rothbard, politica bancară este cheia istoriei economice americane. Precum Michelet, a fost convins că istoria este o reînviere a concepțiilor; iar expunerile sale nu sunt reprezentări statistice fade. A fost mereu interesat de identificarea anumitor participanți și a intereselor din spatele deciziilor istorice, precum a demonstrat în lucrarea sa, A History of Money and Banking in the United States (1999).
Într-o serie de 4 volume, Conceived in Liberty (1975–1979), a prezentat în detaliu istoria colonială a Americii punând accent pe rolul jucat de fundamentele liberale ale Revolutiei Americane. Ca de obicei, a pus sub semnul întrebării opinia convențională.
Cu toate că Rothbard cădea în general de acord cu Mises, într-un anumit domeniu s-a despărțit de acesta. Abordarea sa bazata pe studiul filozofiei aristotelice si tomiste, este prezentă într-o lucrare de importanță capitală, The Ethics of Liberty (1982) – studiul său major asupra filozofiei politice.
În încercarea de a extinde influența gândirii liberale în lumea academică Rothbard a înființat Journal of Libertarian Studies in anul 1977. Rothbard a mai pus bazele unei reviste, The Review of Austrian Economics în 1987, pentru a asigura un debușeu științific economiștilor și tuturor celorlalți gânditori interesați de Școala Austriacă. Aceasta este publicată și în prezent, din 1997 sub numele de Quarterly Journal of Austrian Economics.
Rothbard a mai repurtat un ultim triumf academic, deși din păcate după trecerea sa în neființă. În două volume masive, Economic Thought Before Adam Smith și Classical Economics (1995), a realizat o descriere minuțioasa și erudită a istoriei teoriei economice.
Rothbard a fost asociat cu institutul “Ludwig von Mises” de la fondarea acestuia în 1982 de către Llewellyn H. Rockwell Jr. A predat la Brooklyn Polytechnic Institute de la jumătatea anilor '60 până la jumătatea anilor '80; din anul 1986 până la decesul său, pe 7 ianuarie 1995, a fost profesor de economie la University of Nevada în Las Vegas. Îmbinarea pe care a reușit-o între realizările științifice și pledoaria în favoarea libertatii sunt inegalabile.
Who is Murray Rothbard?
The Ludwig von Mises Institute, Auburn, Alabama
© Centrul de Economie Politică și Afaceri Murray Rothbard
Universitatea Româno-Americană, București
B-dul Expoziției nr. 1 B
Web: www.rothbard.rau.ro
E-mail: Această adresă de e-mail este protejată de spamboţi; aveţi nevoie de activarea JavaScript-ului pentru a o vizualiza